Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΜΙΛΩ....... ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

<<Το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης της κοινωνίας, το Σάββατο 30 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος, στις 12:00 το μεσημέρι, με στόχο να αναδείξει τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος και να συγκεντρώσει κοινωνικές δυνάμεις που θα παλέψουν για την πραγματοποίησή τους.Καλεί τους Συλλόγους εκπαιδευτικών όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα την ίδια ώρα μαζικές δράσεις σε όλες τις πόλεις και πρωτεύουσες νομών, αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσης.>>
Η κινητοποίηση αυτή γίνεται μέσα στα πλαίσια δράσης της ΔΟΕ για την προάσπιση των πάγιων αιτημάτων των νηπιαγωγών.Χρόνια τώρα εμείς οι νηπιαγωγοί συμπορευόμαστε επάξια και αγωνιστικά μέσα στην Ομοσπονδία , προσπαθώντας να πετύχουμε τα πάγια αιτήματα του κλάδου. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς?
1. Καθορισμός του διδακτικού μας ωραρίου. Γιατί εμείς οι νηπιαγωγοί έτσι πολύ απλά και αναξήγητα δεν έχουμε, το αυτονόητο για τους υπόλοιπους εκπ/κους, διδακτικό ωράριο. Το δικό μας ωράριο είναι απλά συνεχές και χωρίς διάλλειμμα. Το φαγητό, το ελέυθερο παιχνίδι, το διάλειμμα στην αυλή, η εκδρομή ακόμα και η τουαλέτα, είναι απλά μάθημα, μάθηση. Αφήστε που είμαστε και πολυπράγμονες αφού μπορούμε κει είμαστε ταυτόχρονα και δασκάλες και γυμνάστριες και μουσικοί και καθαρίστριες ενίοτε........
2.Χρόνια παλεύαμε για την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπ/σης. Και επιτέλους μετά τη μεγαλειώδη απεργία του 2006 το μοναδικό άιτημα τοης ΔΟΕ που ικανοποιήθηκε ήταν ο ένας χρόνος υποχρεωτικής εκπ/σης στο Νηπιαγωγείο. Η χαρά μα ςόμως δεν ΄κράτησε πολύ.Όταν λίγους μήνε ςμετά αυτό που φαινομενικά μα ςχάριζε απλόχερα το ΥΠΕΠΘ, μας το έπαιρνε πίσω με το άλλο χέρι, αφου επέτρεπε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς την ίδρυση τμημάτων νηπίων...........
3.Νιώθουμε εκπ/κοί δύο ταχυτήτων , αφού μέσα στον ίδιο κλάδο εμείς οι νηπιαγωγοί δεν παίρουμε επίδομαολοήμερου σχολείου όπως στα δημοτικά, παρόλο που οι φροντίδες μα ςεκεί είναι ιδιαίτερες καθώς ιδιαιτερες είναι και οι ανάγκες των νηπίων.
4. Δεν οριζόμαστε Δ/ντές-ντριες, πράγμα φυσικά το οποίο δε μας απαλάσσει από τα διδακτικά καθήκοντά μας, και μας επιφορτίζει με τον ίδιο ακριβώς όγκο γραφικής δουλειάς, την οποία συχνά παίρνουμε για το σπίτι, ή καθόμαστε παραπάνω στο σχολείο για να την τελειώσουμε εκεί.Η ανάγκη ορισμού Δ/ντών ειδικά στα πολυδύναμα Νηπ/γεία είναι επιβεβλημένη.
5.Και ενώ το ΥΠΕΠΘ διατείνεται πως δεν υπάχουν δάσκαλοι για να διορίσει στα κενά των σχολείων εμείς φωνάζουμε απλά. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ? Αντ΄αυτού το ΥΠΕΠΘ ανακοινώνει τη μείωση διορισμών κατά 50% για την επόμενη χρονιά.
5.Παλεύουμε για ένα πιο χαρούμενο πιο όμορφο σχολείο στο οποίο να νιώθουν όμορφα παιδιά και δάσκαλοι. Πώς όμως να επιτευχθεί αυτό μέσα σε νηπιαγωγεία που βρίσκονται σε ισόγεια πολυκατοικιών ή μισθωμένα καταστήματα γεμάτα υγρασία, τα οποία μετατρέπονται σε κουκλόσπιτα χάρη στις φιλότιμε ςπροσπάθειες των νηπιαγωγών?
Είμαστε τυχεροί που τουλάχιστον εδώ στο νομό μας έχουμε αρκετά αξιοπρεπή νηπιαγωγεία,όχι όλα , στις μεγάλες πόλεις αυτό είναι <<φρουτοπία>>, δλδ ανύπαρκτη...
6.Τέλος δε θαμπορούσαμε να μην είμαστε μέσα στο πνεύμα των καιρών κι εμείς. Σιγά μη τη γλιτώναμε........ Ελαστικές εργασιακές σχέσεις για όλους? Ε, ναι λοιπόν και για μας. Καταστρατήγηση του ωραρίου μας, προσθέτοντας άλλο ένα μισάωρο στο ήδη επιβαρυμένο ωράριό μας. Κι εδώ αναρωτιέμαι..... Ποιος να τολμήσει να πει έξω στους αδαείς ότι εμείς, ναι εμείς οι νηπιαγωγοί, εμείς που θεωρητικά σχολάμε στις 12.30 μμ έχουμε το μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο απ όλους τους εκπ/κούς Α/θμιας και Β/θμιας???????

Και μέσα σε όλα έμαθα πρόσφατα για μια κίνηση μερίδας νηπιαγωγών να δημιουργήσουν ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα οργανώνει και θα κινητοποιεί τις νηπιαγωγούς για την προώθηση των θεμάτων που τους απασχολούν. Με δελτία τύπου, καλέσματα σε συγκεντρώσεις, επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στη ΔΟΕ και στους γονείς προσπαθούν άραγε να επιτύχουν τί?????????/ Την απόσχιση? Την ανεξαρτητοποίηση από τη ΔΟΕ? Απορώ αληθινά. Τα τελευταίς χρόνια το Δ.Σ της ΔΟΕ έχει ασχοληθεί σοβαρά και έχει προωθήσει σημαντικά τα θέματα των νηπιαγωγών, πράγμα κοινά αποδεκτό απ΄όλους. Τί πιστεύτε άραγε αγαπητές μου συναδέλφισσες ότι θα πετύχετε μ αυτόν τον κατακερματισμό του κλάδου? Το <<διαίρει και βασίλευε>> ήταν πάντα η ευτυχής συγκυρία όλων των διοικούντων. Κανείς δεν αμφιβάλλει ούτε διαφωνεί με τα θέματα που θέτετε. Για τα ίδια πράγματα παλέυουμε , τα ίδια πράγματα αποζητάμε , πως πιστεύετε ότι θα τα κερδίσετε έτσι απλά με τη συγκέντρωση κάποιων υπογραφών ανά την Ελλάδα, απαξιώνοντας έτσι τη μεγάλη και ιστορική Ομοσπονδία μας, που χρόνια τώρα δίνει τις μάχες της καλώντας όλους στους αγώνες της? Και γιατί έχω αυτήν την άθλια -ύπουλη -διαβολεμένη εντύπωση μέσα μου, ότι αυτοί που τώρα προωθούν αυτην τη <<φράξια>>δεν έχουν συμμετέχει ποτέ ή σπάνια σε καλέσματα της ΔΟΕ για κινητοποιήσεις?
Απαντήστε μου συναδέλφισες , σας προκαλώ. Πόσες από σας όταν η ΔΟΕ έκανε κινητοποιήσεις αποκλειστικά για τις νηπιαγωγούς πήρατε μέρος σ αυτές? Και μιλώ ειδικότερα για την Αθήνα .
Συσπείρωση συνάδέλφισες, συσπείρωση κι από κοινού αγώνας είναι η απάντηση και η λύση σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τα δικαιώματα , τις διεκδικήσεις και τον αγώνα μας.Αυτά είχα να πω για σήμερα και οποιαδήποτε ένσταση δεκτή από όλους.........

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις της εκλεκτής συναδέλφου Σοφίας.
    Ο κατακερματισμός των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ΟΛΠΕ, Συντονιστικό όργανο Νηπιαγωγών και ότι άλλο αύριο θα δημιουργηθεί, μόνο δεινά θα φέρει στην Εκπαίδευση και θα αποδυναμώσει το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή